Pierogi z mandarynką

0 (0 ocen)

Pierożki wyszły pyszne. Jeśli ktoś gustuje w pierogach z owocami polecam do wypróbowania:).Można także przygotować je z mandarynkami z puszki. Plusem tego nadzienia jest fakt, że mandarynki są dostępne właściwie przez cały rok.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2,5 szklanki mąki,
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1 żółtko,
    • Około 1 szklanki gorącej wody,
    • Szczypta soli,
    • 1,5 łyżki oleju
    Dodatkowo:
    • Kilka mandarynek, w zależności od wielkości (około 10 sztuk),
    • ¼ kostki masła do polania,
    • Cynamon do posypania,
    • Cukier do posypania

Pierogi z mandarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane owoce 1. Mandarynki obieramy dokładnie ze skórki i dzielimy na cząstki.
  • składniki ciasta 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Robimy wgłębienie, w które dajemy żółtko , sól oraz olej. Zagniatamy energicznie ciasto dodając gorącą wodę.
  • nakładamy nadzienie 3. Tak przygotowane cienko wałkujemy. Szklanką wykrawamy koła. Na każdy krążek wykładamy cząstkę mandarynki.
  • sklejone pierogi 4. Sklejamy pierożki.
  • gotowanie 5. Sklejone gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 3 minuty od momentu wypłynięcia.
    Ugotowane podajemy polane rozpuszczonym masłem . Dodatkowo posypujemy je cukrem wymieszanym z cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy