Pierożki wyszły pyszne. Jeśli ktoś gustuje w pierogach z owocami polecam do wypróbowania:).Można także przygotować je z mandarynkami z puszki. Plusem tego nadzienia jest fakt, że mandarynki są dostępne właściwie przez cały rok.
Składniki:
Ciasto:
• 2,5 szklanki mąki,
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 1 żółtko,
• Około 1 szklanki gorącej wody,
• Szczypta soli,
• 1,5 łyżki oleju
Dodatkowo:
• Kilka mandarynek, w zależności od wielkości (około 10 sztuk),
• ¼ kostki masła do polania,
• Cynamon do posypania,
• Cukier do posypania
Pierogi z mandarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mandarynki obieramy dokładnie ze skórki i dzielimy na cząstki.
2.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Robimy wgłębienie, w które dajemy żółtko , sól oraz olej. Zagniatamy energicznie ciasto dodając gorącą wodę.
3.Tak przygotowane cienko wałkujemy. Szklanką wykrawamy koła. Na każdy krążek wykładamy cząstkę mandarynki.
4.Sklejamy pierożki.
5.Sklejone gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Ugotowane podajemy polane rozpuszczonym masłem . Dodatkowo posypujemy je cukrem wymieszanym z cynamonem.
Komentarze