Pierogi z jagodami i serem

0 (0 ocen)

Polecam takie pierogi bo są bardzo smaczne i takie sezonowe.

Składniki:


  • Ciasto :
    500 g mąki typ 500
    100 ml mleka
    100 ml wody
    50 ml oleju
    1 małe jajko
    1/2 łyżeczka soli

    Nadzienie :
    2 szk jagód świeżych
    350 g twarogu
    cukier do smaku
    2 łyżki kaszy manny

    Dodatkowo :
    1 szk kwaśnej śmietany
    jagody do posypania

Pierogi z jagodami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z jagodami i serem 1. Twaróg rozgnieść z cukrem i wymieszać z kaszą manna i jagodami.
  • pierogi z jagodami i serem 2. Do miski wsypac makę, dodać sól, mieszając widelcem wlewać mleko, olej, wodę wymieszaną z jajkiem.
    Połączyć składniki i wyrobić elastyczne ciasto.
  • pierogi z jagodami i serem 3. Wałkować je, wycinać kółka i układać porcje farszu, zlepiać pierogi i układać na ściereczce.
    Pierogi gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłyniecia.
    Wyjmować łyżką cedzakową na talerze, polać smietaną i dodatkowo posypac świeżymi jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy