PIEROGI Z JAGODAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

idealne danie na wakacyjny obiad :)

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag mąki
    1 jajko
    około 1 szklanka wody
    litr jagód
    cukier
    śmietana

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed gotowaniem 1. Na początku opłukuj jagody wodą i odstaw, ważne żeby były suche.
    Przesianą mąkę zagnieć z jajkiem i wodą, aż powstanie gładkie ciasto. Rozdziel na kilka części. Aby ułatwić sobie nieco wałkowanie ciasta, umieść je na chwilę w gorącej misce. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 5mm. Do lepienia pierogów polecam maszynkę do tego stworzoną, gdyż jest to wygodny i łatwy sposób, a pierogi wychodzą kształtne i nie rozlepiają się podczas gotowania. Do jednego pieroga nakładaj nieco ponad łyżeczkę jagód i ćwierć łyżeczki cukru. Gotuj we wrzącej wodzie przez około 10 minut. Podawaj polane gęstą śmietaną. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy