Pierogi z dżemem cukiniowym

0 (0 ocen)

Pierogi uwielbiam z różnymi farszami i nadzieniami.Tak przygotowane pierożki z dżemem z cukinii i polane śmietanką, to po prostu niebo w gębie.

Składniki:

  • Ciasto :
    mąka pszenna - 2 szkl
    woda ciepła - 120 ml
    olej - 1 łyżka
    żółtko - 1 szt
    szczypta soli
    Nadzienie
    dżem z cukinii
    Dodatkowo;
    czekolada w kostce
    śmietana 24 %
    cukier do smaku

Pierogi z dżemem cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić mały dołeczek, wybić jajko, dodać olej i sól, dolewając po trochu wody zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lśniące i gładkie.
  • 2. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na kilka minut. Po tym czasie szklanką lub maszynką do pierogów wycinać kółka nakładać, po łyżeczce dżemu, dobrze zlepiać.
  • 3. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok.3 minuty. Wybierać pierogi łyżką cedzakową, podawać polane śmietanką z cukrem, posypać startą czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy