Kto nie lubi pierogów??? Wspaniałe jako wersja obiadowa, kolacja i nie tylko. A farsz można dowolnie komponować i eksperymentować dogadzając podniebieniom domowników.
35 min
Składniki:
Ok. 0,5 kg mąki
1 szklanka ciepłej wody
½ margaryny (stopić delikatnie)
Szczypta soli
300 g borówek
Odrobina cukru do oprószenia borówek
Pierogi z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrobić ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm ( ale grubość jest dowolna jedni wolą więcej ciasta inni więcej farszu)Wycinamy koła i układamy w urządzeniu do klejenia pierogów, dajemy borówki i sklejamy. Układamy na tace oprószonej mąką.
Wrzucamy do osolonego wrzątku i od wypłynięcia pierogów gotujemy ok 7min.
Wyciągamy na cedzak i podajemy według własnych upodobać z jogurtem smakowym/ naturalnym lub z cukrem i cynamonem.
Komentarze