Pierogi twarogowe z kokosem

0 (0 ocen)

Polecam pierogi w słodkiej wersji,farsz twarogowy z dodatkiem kaszy manny i kokosu podane z prażonym kokosem.

Składniki:

  • Farsz:
    250 g tłustego twarogu
    3 łyżki kaszy manny
    1 jajko
    3 łyżki wiórków kokosowych
    3-4 łyżki cukru

    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    letnia woda

    Do posypania:
    3 łyżki masła
    1 łyżka cukru
    4 łyżki wiórków kokosowych

Pierogi twarogowe z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy suchą kaszę, jajko, wiórki i cukier, mieszamy.Próbujemy czy farsz jest dość słodki, jeśli lubimy słodszą wersję możemy dosłodzić.
  • 2. Ciasto:
    Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, odkładamy przykryte na pół godziny, aby odpoczęło.
    Wałkujemy cienko, wycinamy krążki i lepimy pierogi.
    gotujemy we wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem, dodajemy wiórki i smażymy na złoty kolor, posypujemy pierogi.

Porady

Pierogi można przygotować również z sera półtłustego lub chudego w wersji fit. Smacznym dodatkiem w sezonie truskawkowym mogą być zmiksowane ze śmietaną lub jogurtem truskawki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy