Pierogi kalafiorowe z ryżem i kurczakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

To wspaniale połączenie warzyw z delikatnym mięsem kurczaka. Uwielbiam zdrowe i jednocześnie sycące i smaczne dania obiadowe.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    0,5 kg mąki pszennej
    Około szklanka letniej wody
    Jajko
    3 łyżki oleju
    Składniki farszu:
    Około 5 średnich różyczek kalafiora
    2 podwójne piersi z kurczaka
    Około szklanka ugotowanego białego ryżu
    3 łyżki pokrojonego koperku
    Kilka łyżek roztopionego masła
    Sól, pieprz
    olej

Pierogi kalafiorowe z ryżem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dokładnie zagnieć. Jeśli jego konsystencja będzie za rzadka to dodaj więcej mąki. Odstaw ciasto na 15 minut.
  • 2. Przygotuj farsz. Mięso oraz kalafiora ugotuj i zmiel w maszynce do mięsa. Następnie dodaj ryż, koperek i tyle masła, aby farsz był lekko wilgotny. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj niewielkie kółka. Nakładaj na każde porcje farszu i dokładnie zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj kilka minut w osolonej wodzie.

Komentarze

Podobne przepisy