Piernikowo- czekoladowe choineczki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Świetnie się prezentują i smakują wyśmienicie. Do przygotowania można wykorzystać resztki biszkoptu, pierniczki .

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag ciemnego biszkoptu
    15 dag pierniczków
    4 łyzki kremu czekoladowo- waniliowego
    3 łyżki dowolnego dżemu

    PONADTO:
    czekolada gorzka
    pistacje mielone
    czerwona masa cukrowa
    lukier

Piernikowo- czekoladowe choineczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt i pierniczki zmielić.
  • 2. Dodać krem czekoladowo-waniliowy i dżem, wyrobić.
  • 3. Z masy formować stożki. Schłodzić.
  • 4. Czkoladę drobno posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 5. Schłodzone stożki posmarować roztopioną czekoladą, posypać mielonymi pistacjami. Układać w mini papilotkach.
  • 6. Z czerwonej masy cukrowej zrobić ozdobne kuleczki, przymocować na lukrze jako bombki.
  • 7. Na wierzchu choinki zrobić kleksik z lukru.

Porady

W przypadku, gdy masa będzie za sucha lub za mokra dodajemy wiecej dżemu lub biszkoptu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy