Kruche choineczki

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Takie choineczki to doskonała ozdoba naszego świątecznego stołu. Nie są zbyt pracochłonne, a efekt zaskoczy niejednego Twojego Gościa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    Na ok 5 choinek 10-cio cm.
    - w zależności od foremek i inwencji twórczej :)

    4 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny np. Palma
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 żółtka
    4 łyżki śmietany 18%
    szczypta soli

    Ponadto:
    kilka foremek jednego wzoru w różnych rozmiarach
    Lukier w kolorze zielonym np Dr Oetkera lub wykonany samodzielnie z białka, cukru pudru i zielonego barwnika spożywczego
    Ozdoby do dekoracji: kolorowe kuleczki, śnieżynki, posypki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Choinki

Kruche choineczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy drobne kawałki margaryny, żółtka, cukier, śmietanę oraz szczyptę soli. Całość siekamy, a następnie szybko wyrabiamy dłońmi. Gotowe odstawiamy na 30 minut do zamrażarki.
  • Wycinamy ciasteczka 2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 4 mm i wykrawamy odpowiednie kształty. Jeśli nie mamy foremek możemy użyć różnej wielkości szklanek, kubków, nakrętek. Gotowe dziurkujemy widelcem.
  • 3. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Gotowe odkładamy na chwilkę do przestudzenia, po czym smarujemy przygotowanym własnoręcznie lub kupionym lukrem. Złożone od razu posypujemy ozdóbkami i pozostawiamy do całkowitego spojenia się elementów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować