75 dsg miodu
0,25 litra wody
1 kg cukru
10 jaj
4 dag amoniaku
3 dag sody oczyszczonej
4 opakowania przyprawy do piernika
75 dag tłuszczu
1,5 kg mąki żytnej
1,5 kg mąki pszennej
Pierniki parzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód, tłuszcz i połowę cukru zagotować z wodą.
Zaparzyć mąkę żytnią i trochę mąki pszennej.
Jajka ubić na parze z drugą połową cukru na gęstą masę, wystudzić.
Do reszty mąki dodać przyprawy.
Wymieszać i dodać ubite jajka.
Zarobić ciasto.
Zostawić na drugi dzień.
Wałkować cienko i wykrawać ciastka.
Smarować rozkłóconym jajkiem i piec.
Czas pieczenia 10 minut w temperaturze 180*C.
Komentarze