Pierniki parzone

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Bardzo pyszne

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 75 dsg miodu
    0,25 litra wody
    1 kg cukru
    10 jaj
    4 dag amoniaku
    3 dag sody oczyszczonej
    4 opakowania przyprawy do piernika
    75 dag tłuszczu
    1,5 kg mąki żytnej
    1,5 kg mąki pszennej

Pierniki parzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierniczki parzone 1. Miód, tłuszcz i połowę cukru zagotować z wodą.
    Zaparzyć mąkę żytnią i trochę mąki pszennej.
    Jajka ubić na parze z drugą połową cukru na gęstą masę, wystudzić.
    Do reszty mąki dodać przyprawy.
    Wymieszać i dodać ubite jajka.
    Zarobić ciasto.
    Zostawić na drugi dzień.
    Wałkować cienko i wykrawać ciastka.
    Smarować rozkłóconym jajkiem i piec.
    Czas pieczenia 10 minut w temperaturze 180*C.

Notka redakcyjna

Wypróbuj też ten przepis na pierniki

Komentarze

Podobne przepisy