Piernik bez miodu ucierany

0 (0 ocen)

  • 55 min

Uwielbiam pierniki pod każdą postacią. Szybko się go piecze.

  • 55 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    1 słoik dowolnego dżemu
    3 szklanki maki
    1 szklanka cukru
    0,5 kostki margaryny
    1 łyżeczka sody
    3 jajka
    1 op. przyprawy do piernika
    1 op. gotowej polewy czekoladowej
    bułka tarta

    Posypka: drobno siekane orzechy włoskie lub kokos jak kto woli

Piernik bez miodu ucierany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka margarynę i cukier ucieramy do białości. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i sodą. Do utartej margaryny dodajemy sypkie składniki, mleko i dżem. Dobrze miksujemy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej keksówki i wysypanej tartą bułką. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto polewamy gotową polewą i posypujemy orzeszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy