Pierniczki - lukrowane choinki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Te intensywnie zielone pierniczki to uczta dla oka i podniebienia:). Są bardzo słodkie, bo mają na sobie sporo lukru. Dzięki niemu są miękkie już kolejnego dnia po upieczeniu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Pierniki:
    2 i 1/4 szklanki mąki
    80g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 jajko L
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki przyprawy do piernika

    Dodatkowo:
    1 szklanka cukru pudru
    trochę ciepłej wody
    barwnik spożywczy
    posypka cukrowa

Pierniczki - lukrowane choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podgrzewamy miód, masło i cukier puder do momentu aż cukier się rozpuści a składniki połączą. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie ciasto.
  • 2. Ciasto wałkujemy na grubość około 3mm. Formą w kształcie choinki wykrawamy pierniczki. Pierniczki wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy.
  • 3. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody. Dodajemy barwnik spożywczy. Tak powstałym lukrem smarujemy pierniki, posypujemy posypką cukrową. Zostawiamy do zastygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy