Te intensywnie zielone pierniczki to uczta dla oka i podniebienia:). Są bardzo słodkie, bo mają na sobie sporo lukru. Dzięki niemu są miękkie już kolejnego dnia po upieczeniu.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Pierniki:
2 i 1/4 szklanki mąki
80g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko L
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
Pierniczki - lukrowane choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku podgrzewamy miód, masło i cukier puder do momentu aż cukier się rozpuści a składniki połączą. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie ciasto.
2.Ciasto wałkujemy na grubość około 3mm. Formą w kształcie choinki wykrawamy pierniczki. Pierniczki wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy.
3.Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody. Dodajemy barwnik spożywczy. Tak powstałym lukrem smarujemy pierniki, posypujemy posypką cukrową. Zostawiamy do zastygnięcia.
Komentarze