Lukrowane pierniczki świąteczne

4.5 (169 ocen)

Obowiązkowe na święta. Ich przygotowanie jest doskonałą okazją do spędzenia czasu z najmłodszymi członkami rodziny :)

Składniki:

  • 2 i 1/4 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 szkl cukru pudru
    5 łyżek miękkiego masła
    1 jajko
    3 łyżeczki przyprawy do piernika lub przyprawy korzennej
    1 łyżka kakao
    1/4 szkl miodu

    Dodatkowo:

    lukier z cukru pudru i soku z cytryny
    cukier kryształ, wiórki kokosowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, kolorowe posypki do dekoracji pierniczków
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Lukrowane pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3mm, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w dowolnych kształtach.
  • 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wycięte pierniczki, zachowując 2cm odstępu między nimi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10min w temp. 180ºC.
  • 3. Upieczone pierniczki odstawiamy do wystudzenia i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru zdobimy najlepiej na dzień przed podaniem (można wcześniej).

Porady

By pierniczki szybciej zmiękły, należy je przechowywać w pomieszczeniu o dużej wilgotności lub do pojemnika, w którym są przechowywane, włożyć kawałki jabłek (należy je wymieniać co 2 – 3 dni). Ozdabianie pierniczków ułatwi mała strzykawka i gruba igła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować