Pierniczki krojone lukrowane

0 (0 ocen)

Przepis niezawodny od cioci, uwielbiam te ciasteczka.

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    30 dag cukru kryształ
    10 dag masła
    2 jajka
    2 łyżki kakao
    1 paczka przyprawy do pierników
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag miodu

Pierniczki krojone lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, miód i kakao wymieszane z przyprawą do pieników. Wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić. Włożyć na pół godziny do lodówki.
  • 2. Blaszkę wysmarować tłuszczem i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
  • 3. Po upieczeniu ciasto pokroić w romby (na ukos blachy, z obu stron). Każdy przekroić wzdłuż na połowę i posmarować marmoladą, zlepić ze sobą dwie połówki. Polukrować ze wszystkich stron, oprócz podstawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy