Pieczony camembert z orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to błyskawiczna przekąska na gorąco, smaczna i zdrowa. Można ją przygotować gdy goście pukają do drzwi. Idealna na kolację, a gdy nie masz czasu robić sosu, to sama żurawina wystarczy w zupełności.

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 okrągłe sery typu camembert
    • po kilka orzechów: włoskie, pistacje, nerkowce, brazylijskie, jakie lubimy
    • garść rukoli
    • garść kiełków ze słonecznika
    Sos żurawinowy
    • 1/2 słoiczka żurawiny
    • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego

Pieczony camembert z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Sery przeciąć na 2 połówki, tak aby powstały 2 plastry.
    • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pleśnią do dołu.
    • W każdy krążek wcisnąć po kilka orzechów.
    • Zapiekać w temp. 180 st.C przez 15 minut.
    • Wino odparować do połowy objętości, dodać żurawinę i pogotować 3 minuty.
    • Gorący ser podawać z rukolą, kiełkami słonecznika i sosem żurawinowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy