Pieczone ziemniaki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pieczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    ulubione zioła: tymianek, majeranek, papryka mielona słodka, suszony koperek, kolendra
    pieprz, sól
    olej przepakowy

Pieczone ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w gruba kostkę lub ósemki, gotować 8-10 min.
  • Pieczone ziemniaki_1 2. Podgotowane ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, przypruszyć ulubionymi ziołami, solą i pieprzem, polać 2 łyżkami oleju równomiernie po całych ziemniakach.
  • Pieczone ziemniaki_2 3. Piec w temperaturze 180 stopni pod pokrywką lub folią aluminiową do miekkości ziemniaków ( około 40-50 min).
  • 4. Podawać jako dodatek do dań mięsnych, rybnych lub jako samodzielne dane z ulubioną surówką.

Porady

10 min przed wyjęciem ziemniaków zdjąć pokrywe/folie aluminiową i zrumienić ziemniaki z góry.

Komentarze

Podobne przepisy