Pieczone szpinakowe placki i łosoś

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Moja propozycja na lekki, wiosenny niedzielny obiad :) Przepis na jedną porcję

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - szpinak mrożony: 200 gramów
    - ricotta: 2 łyżki
    - mięta suszona: 2 łyżeczki
    - białko z jajka: 1 sztuka
    - Filet z łososia: 1 sztuka
    - jogurt naturalny light: 2 łyżki
    - koperek świeży: 1 łyżka
    - musztarda: 1 łyżeczka
    - chrzan: 1 łyżeczka

Pieczone szpinakowe placki i łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli to ma być danie główne, to rano radzę zrobić dwie rzeczy :)
    Po pierwsze wyjąć szpinak i zostawić go , tak aby się spokojnie przez te kilka godzin rozmroził oraz przyrządzić marynatę ( jogurt, musztarda, chrzan..) i wstawić w nią łososia
  • 2. Reszta jest już bardzo prosta.
    Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
  • 3. Szpinak najpierw dokładnie odciskamy w wody, następnie mieszamy z 2 łyżkami ricotty , miętą i białkiem.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym kładziemy łososia , a obok łyżką stołową nakładamy masę szpinakową formując placki.
  • 5. Pieczemy przez 22 minuty w 220 C.
    Placki wychodzą bardzo delikatne i lekkie, dlatego dla kontrastu można je posypać serem np cheddarem

Komentarze

Podobne przepisy