Pieczone szpinakowe placki i łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli to ma być danie główne, to rano radzę zrobić dwie rzeczy :)
Po pierwsze wyjąć szpinak i zostawić go , tak aby się spokojnie przez te kilka godzin rozmroził oraz przyrządzić marynatę ( jogurt, musztarda, chrzan..) i wstawić w nią łososia
2.Reszta jest już bardzo prosta.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
3.Szpinak najpierw dokładnie odciskamy w wody, następnie mieszamy z 2 łyżkami ricotty , miętą i białkiem.
4.W naczyniu żaroodpornym kładziemy łososia , a obok łyżką stołową nakładamy masę szpinakową formując placki.
5.Pieczemy przez 22 minuty w 220 C.
Placki wychodzą bardzo delikatne i lekkie, dlatego dla kontrastu można je posypać serem np cheddarem
Komentarze