Pieczone młode ziemniaki z pokrzywą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam połączenie pokrzywy z ziemniakami. Tak podane ziemniaki to wspaniały dodatek do dania głównego. Mogą być też samodzielnym letnim daniem wystarczy podać je ze zsiadłym mlekiem lub kremowym jogurtem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
    sól morska
    3 łyżki oleju
    łyżeczka miodu

    około 10 listków pokrzywy
    domowa przyprawa warzywna

Pieczone młode ziemniaki z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Kroimy w półksiężyce najlepiej karbowanym nożem. Polewamy olejem, miodem i posypujemy solą. Dokładnie masujemy ziemniaczki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez 35 minut, na środkowym poziomie. Na ostatnie 5 minut, blachę układamy na najwyższy poziom i pieczemy przez 3-5 minut na funkcji grill.

    Pokrzywę siekamy, posypujemy nią gorące ziemniaki. Ziemniaki lekko dosalamy przyprawą warzywną.

Porady

domowa przyprawa>>> https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-przyprawa-warzywna-bardzo-prosta-w-przygotowaniu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy