Młode ziemniaki z pokrzywą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

To taki wiejski przysmak, który w ostatnich latach robi furorę za sprawą dodanych ziół. Takie ziemniaki można jeść same, lub być uzupełnieniem pysznego mięsa, zapiekanek czy sałatek

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 łyżka masła
    2-3 łyżki młodych listków pokrzywy

    0,8 kg młodych ziemniaków (podobnej wielkości)
    1 -2 gałązki rozmarynu
    2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Młode ziemniaki z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki moczymy w zimnej wodzie, po około 15 minutach pocierając jeden o drugiego oczyszczamy skórkę, odcinamy ewentualne uszkodzenia.
    Czyste ziemniaki ze skórką przekładamy do zimnej wody, którą solimy i dodajemy gałazki rozmarynu. Gotujemy do miękkości ziemniaków
  • 2. Rozmaryn odławiamy, odcedzamy ziemniaki z wody, do gorących dodajemy masło i posiekane listki pokrzywy. Wstrząsamy garnkiem - ziemniaki są gotowe

Porady

pokrzywę zbieram z donicy balkonowej praktycznie przez cały rok, ale te młode listki z czubków, mają najintensywniejszy smak i całe bogactwo witamin, pierwiastków, których brakuje nam po zimie; ziemniaków nie pozbawiam skórki, bo w niej też są witaminy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki Pokrzywa Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować