Pieczone jabłka z bezą i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wymieszać kiwi (owoce pokroić w kostkę) z miodem i przyprawą piernikową. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (dzięki temu nasze jabłka nie będą zniekształcone ani popękane.).
- Jabłka ułożyć na papierze do pieczenia i wypełnić mieszanką z kiwi i miodu. Piec przez 25 minut ( jeśli jabłka są bardzo duże należy je piec dłużej-około 40 min).
- W trakcie pieczenia ubić pianę z białka i wciąż miksując dodawać stopniowo cukier, aż uzyskamy błyszczącą i gęstą pianę. Włożyć ją woreczka foliowego z wyciętą dziurką w jednym rogu.
- Jabłka wyjąć z piekarnika, temperaturę podnieść do 240 stopni. Wycisnąć pianę na każde jabłko robiąc tzw. spiralę. Piec przez kolejne kilka minuty lub do czasu aż beza lekko się zezłoci. Podawać gorące, życzę SMACZNEGO :)
Porady
Bezę można posypać brązowym cukrem, ale nie koniecznie. Kwestia gustu.
Komentarze