Pieczone jabłka z bezą i kiwi

0 (0 ocen)

  • 5 min

Przepyszny deser dla lubiących słodko-kwaśne smaki.

  • 5 min

Składniki:

  • Składniki, 4 porcje:

    - 8 kiwi
    - 3 łyżki miodu
    - 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
    - 4 nieduże jabłka
    - 1 białko jaja
    - 4 łyżki cukru

Pieczone jabłka z bezą i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    - Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wymieszać kiwi (owoce pokroić w kostkę) z miodem i przyprawą piernikową. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (dzięki temu nasze jabłka nie będą zniekształcone ani popękane.).
    - Jabłka ułożyć na papierze do pieczenia i wypełnić mieszanką z kiwi i miodu. Piec przez 25 minut ( jeśli jabłka są bardzo duże należy je piec dłużej-około 40 min).
    - W trakcie pieczenia ubić pianę z białka i wciąż miksując dodawać stopniowo cukier, aż uzyskamy błyszczącą i gęstą pianę. Włożyć ją woreczka foliowego z wyciętą dziurką w jednym rogu.
    - Jabłka wyjąć z piekarnika, temperaturę podnieść do 240 stopni. Wycisnąć pianę na każde jabłko robiąc tzw. spiralę. Piec przez kolejne kilka minuty lub do czasu aż beza lekko się zezłoci. Podawać gorące, życzę SMACZNEGO :)

Porady

Bezę można posypać brązowym cukrem, ale nie koniecznie. Kwestia gustu.

Komentarze

Podobne przepisy