Pieczone frytki z batata

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupkie z wierzchu i miękkie w środku pieczone frytki z batata. Mogą stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do dania głównego.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże bataty
    łyżka skrobi kukurydzianej

    sól morska
    pieprz kolorowy

    opcjonalnie do posypania po upieczeniu:
    papryka słodka i ostra
    granulowany czosnek
    granulowana cebula

Pieczone frytki z batata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Bataty obieramy, kroimy w równej grubości słupki.
    Bataty wrzucamy do woreczka strunowego, wsypujemy skrobię. Woreczek zamykamy. Potrząsamy, aż skrobia pokryje frytki.
  • przygotowanie 2. Do frytek dolewamy olej, mieszamy. Frytki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki muszą być ułożone w odstępach, nie mogą leżeć jedna na drugiej.

    Pieczemy w 220°C przez 10-12 minut, aż przestaną się błyszczeć i zrobią się matowe. Frytki po upieczeniu możemy posypać ulubioną mieszanką przypraw. Chrupiemy gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy