Pieczeń pod warzywną pierzynką

0 (0 ocen)

Inny niż tradycyjny pomysł podania pieczeni na obiad.

Składniki:

  • 1/2 kg pieczeni wieprzowej
    2 cebule
    1/2 cukinii
    1 marchewka
    1 pietruszka korzeń
    1/2 selera
    1/3 pora
    kilka fasolek szparagowych
    różyczki kalafiora
    różyczki brokuła
    tłuszcz do smażenia
    2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
    sól, pieprz

Pieczeń pod warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawał pieczeni solimy wokół i kładziemy na rozgrzany tłuszcz, smażymy ze wszystkich stron, dodać liście laurowe i ziele angielskie, od czasu do czasu podlewamy wodą, aby wytworzył się sos.
  • Pieczeń w plasterkach 2. Gdy mięso będzie miękkie, kroimy je na plastry grubości ok 1 cm, należy pamiętać że mięso należy kroić poprzek włókien!!! Cebulę pokroić w piórka, dodać do mięsa, posypać ostra papryką.
  • Pieczeń z warzywami 3. Warzywa pokroić: marchewkę, pietruszkę w plasterki, seler w słupki, brokuł i kalafior w różyczki, por w krążki, cukinie i fasolkę szparagową w kosteczkę. Warzywa dodać do mięsa, doprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą, ostrą papryką, dusić pod przykryciem.

Porady

Mięso należy kroić poprzek włókien

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy