Piankowe prezenciki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny delikatny piankowy deserek prosty do zrobienia i efektownie wyglądający.

  • 2 godz.

Składniki:

  • I warstwa:
    2 białka;
    2 łyżki cukru;
    galaretka turkusowa lub szafirowa;
    1 szkl wody.
    II warstwa:
    2 białka;
    2 łyżki cukru;
    galaretka agrestowa;
    1 szkl wody.
    III warstwa:
    200ml śmietanki kremowej 30%
    2 łyzki cukru pudru;
    4 żółtka;
    50g gorzkiej lub deserowej czekolady;
    2 łyżeczki żelatyny;
    1/4 szkl wody.
    Bita śmietana

Piankowe prezenciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I warstwa:
    Galaretkę rozpuścić w wodzie, tężejąca dodać do ubitych białek z bukrem. wylać do niskich pucharków lub foremek. wstawić do lodówki do stężenia.
    II warstwa:
    Zrobić jak pierwszą, wylać na stężałą pierwsza warstwę odstawić do stężenia.
    III warstwa:
    Żelatynę namoczyć w wodzie, gdy napęcznieje podgrzać i rozpuścić. Cukier utrzeć żółtkami. Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietanę ubic na sztywno, dodać żółtka, ostudzoną czekolede i tężejącą żelatynę. wylać na II warstwe schłodzić.
    Wysypać z foremek na talerzyki, udekorować bitą śmietaną i czekoladowa posypką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy