Pasztet z owoców i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce obrać i pokroić w cząstki. W rondlu zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć pokrojone owoce i gotować parę minut. Nie rozgotować!
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać masło z olejem i wlać trochę syropu z owoców. Wsypać estragon i dusić mięso około 30minut na małym ogniu. Od czasu do czasu podlać kompotem. Mięsa nie rumienić. Pokroić w małą kostkę.
Z kompotu wyjąć owoce i gorący wymieszać z żelatyną. Dodać 2-3 łyżki sosu z duszenia piersi.
Podłużną foremkę wyłożyć folią .Na dnie ułożyć kawałki owoców, następnie kawałki kurczaka i znowu owoce, do wyczerpania zapasów.
Całość zalać galaretą i wstawić do lodówki.
Kiedy stężeje podawać z sosem żurawinowym lub chrzanowym.
Komentarze