Pasztet

  • wyświetlono: 360 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Zwykły ale smaczny.

  • 80min

Składniki

mięso wieprzowe (łopatka, karczek) 40dag
podgardle 20 dag
wątroba 40dag
cebula 2 sztuki
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
liść laurowy
ziele angielski
bułki kajzerki 3 sztuki
jajka 2-3 sztuki
sól
pieprz
tarta bułka

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet

  • 1. Mięso umyć, zalać wodą, postawić do gotowania. Wątrobę u mnie wieprzowa gotujemy krócej, ok. 20 minut, więc można ją włożyć w trakcie gotowani, albo wyjąc wcześniej. Marchew i pietruszkę obrać umyć, dodać do mięsa razem z obranymi cebulami. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować do miękkość mięsa, wystudzić. W wystudzonym rosole namoczyć bułki. Mięso, bułki, cebulę, marchew i wątrobę zmielić w maszynce. Wbić jajka, wymieszać, doprawić do smaku. Gdyby masa była zbyt luźna dodać tartej bułki. Przygotować dowolną formę albo naczynie żaroodporne, wysmarować tłuszczem. Wyłożyć przygotowaną masę i piec 50-60 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsotania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczylaJajkacebulaświętaPasztetkolacjaWĄTROBA
 

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy pasztet

Dodane przez: bogusia82

Domowy pasztet

Taki pasztet bardzo często gości...

Pasztet drobiowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Pasztet drobiowy

Domowy pasztet drobiowy

Pasztet wieprzowy

Dodane przez: teresa-kr

Pasztet wieprzowy

Prosty i smaczny pasztet wieprzowy

Pasztet pieczarkowy

Dodane przez: Goszka

Pasztet pieczarkowy

Jarski pasztet pieczarkowo-jajeczny...

Pasztet drobiowy

Dodane przez: iziona

Pasztet drobiowy

Domowy pasztet jest najlepszy

Pyszny pasztet domowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

pasztet domowy

Domowy pasztet, który robi się...