Pasta z bobu i fety

0 (0 ocen)

Pyszna pasta z bobu. Jeżeli znudziły się wędliny na kanapce, to ta pasta jest smacznym rozwiązaniem.

Składniki:

  • 300g bobu
    100g sera feta
    1 ząbek czosnku
    3-5 łyżek oliwy z oliwek
    pieprz czarny
    1 łyżka kopru

Pasta z bobu i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Włożyć do rozdrabniacza i zmiksować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i część fety. Ser jest słony, więc należy go dodawać porcjami, próbując pastę. Zmiksować do uzyskania gęstego, aksamitnego kremu.
  • 2. Jeżeli to konieczne można dodać więcej oliwy z oliwek. Użyłam oliwy spod suszonych pomidorów, która dodatkowo wzbogaciła smak pasty. Na końcu wsypać posiekany świeży koperek i wymieszać. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy