Pasta z awokado, kaszy kuskus, Tahini i zielonego pieprzu

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Smaczne smarowidło do kanapek, które nie kosztuje wiele, a smakuje bardzo dobrze.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
    1/2 fioletowej cebuli
    4 ziarenka pieprzu zielonego
    3 łyżki czubate kaszy kuskus ugotowanej
    1 łyżeczka pasty sezamowej Tahini
    1łyżeczka suszonej kolendry
    odrobina soku z limonki lub z cytryny
    sól do smaku
    szczypta chili w płatkach

Pasta z awokado, kaszy kuskus, tahini i zielonego pieprzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
    Ja użyłam tej, która została z obiadu.
    Przygotowujemy blender i naczynie, w którym będziemy robić pastę.
    Najpierw bardzo drobno kroimy cebulkę. Przekładamy do naczynia. Dokładamy pokrojone lub rozdrobnione awokado, zielony pieprz i odrobinę pasty sezamowej. Wszystko dokładnie miksujemy, aż powstanie gładka masa. Dokładamy gotową kaszę kuskus , suszoną kolendrę ( lub jeśli macie świeżą). Ponownie miksujemy do momentu uzyskania zadowalającej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem zielonym i chili.

Porady

Pasta jest bardzo dobra, ale niestety nie możemy jej przechowywać zbyt długo. Najlepiej spożyć ją tego samego dnia, aby nie straciła koloru, ani aromatu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy