"Paprykarz" z grillowanej cukinii

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zachwycona smakiem grillowanej cukinii postanowiłam zrobić z niej "paprykarz". Ze świeżym pieczywem - pychotka, która smakuje inaczej niż tradycyjny, znany nam paprykarz, ale z pewnością nie gorzej, o ile nie lepiej.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 młody kabaczek
    4 ząbki czosnku
    1/3 szklanki oleju
    sól, pieprz, przyprawy do grilla
    1/2 szklanki ryżu




"paprykarz" z grillowanej cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczka pokroić w plasterki (jeżeli jest młody to nie trzeba go obierać ze skórki), następnie obficie posolić i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie papierowym ręcznikiem "zdjąć" powstałą wodę i sól.


    Czosnek zmiażdżyć i razem z olejem i pozostałymi przyprawami wymieszać. Kabaczka posmarować marynatą i grillować z obu stron do miękkości.

    Ryż ugotować w osolonej wodzie. Zgrillowanego kabaczka rozdrobnić nożem na małe kawałki, można rozgnieść widelcem, dodać ryż, wymieszać i ewentualnie przyprawić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy