Papryka nadziewana tagliatelle w porach z serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Do mojego domowego tagliatelle dodałam sos pesto, dzięki temu makaron miał lekko zielony kolor i wspaniały aromat.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Jajko: 1 sztuka
    - pesto: 1 łyżeczka
    - mąka: 0.75 szklanki
    - Papryka czerwona świeża: 2 sztuki
    - ser pleśniowy lazur: 100 gramów
    - por: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - olej: 2 łyżki
    - bulion warzywny: 0.5 litra
    - biały pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta

Papryka nadziewana tagliatelle w porach z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka nadziewana tagliatelle w porach z serem pleśniowym 1. Zagniatamy jajko, z pesto i mąką. Rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki, cały czas podsypując mąką, kroimy paski o szerokości ok. 1 cm. Gotowe tagliatelle gotujemy w wodzie z łyżeczką oleju.
  • Papryka nadziewana tagliatelle w porach z serem pleśniowym 2. Pokrojony drobno por dusimy na oleju, kiedy będzie już miękki dodajemy ugotowane tagliatelle, łyżkę masła, pieprz, sól i na koniec pokrojony w kosteczkę ser pleśniowy. Makaronowy farsz nakładamy do połówek czerwonej papryki, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na głęboką patelnię i dusimy w bulionie warzywnym pod przykryciem, aż papryka będzie miękka. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy