Papryka faszerowana ryżem i kurczakiem

0 (0 ocen)

Podpieczona, lekko chrupiąca papryka, kurczak podsmażony ze słodką, mieloną papryką i ryż- połączenie idealne!

Składniki:

  • 6 papryk (2 czerwone, 2 żółte i 2 zielone)
    2 piersi z kurczaka
    150 g ryżu
    cebula
    natka pietruszki
    100 g tartego sera
    sól, pieprz, słodka mielona papryka
    jajko
    oliwa z oliwek

Papryka faszerowana ryżem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, przekrajamy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych.
    Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • 2. Piersi z kurczaka kroimy, doprawiamy solą, pieprzem i słodką, mieloną papryką i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż kurczak się lekko zarumieni.
    Cebulę i natkę pietruszki siekamy.
  • 3. W misce mieszamy ugotowany ryż, cebulę, kurczaka, jajko i posiekaną natkę pietruszki.
    Farsz nakładamy do papryk i posypujemy tartym serem.
  • 4. Papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut lub do momentu, aż ser się zarumieni.
    Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy