papryka faszerowana kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

pomysł na niestandardowe danie, którym możemy zaskoczyć gości

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 papryki
    1 pierś z kurczaka
    cebula
    200 g pieczarek
    2 pomidory
    ząbek czosnku
    pół pęczka natki pietruszki
    100 ml różowego wina
    ulubione zioła
    sól
    pieprz

    w wersji bardziej bogatej:
    pół woreczka ugotowanego ryżu
    100 g żółtego sera

Papryka faszerowana kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0r1ukh3 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przesmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w pół-talarki, a następnie cebulę i czosnek.
  • image-0lumfqd 2. Gotujemy ryż oraz wodę żeby sparzyć skórkę pomidora. Następnie kroimy go w kostkę i dodajemy na patelnię żeby się rozgotował. Dodajemy zioła.
  • image-0p7msn3 3. Dodajemy wino, czekamy aż sos zgęstnieje i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku. Paprykę myjemy, kroimy na pół (można obrać ze skórki).
  • image-06h388h 4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg i pieczenie od dołu).
    W wersji biedniejszej- nakładamy farsz do papryk; w wersji bogatszej- pół woreczka ryżu oraz starty żółty ser łączmy z farszem i nakładamy farsz.
  • 5. Pieczemy około 30 minut. Danie dla 4 osób.

Porady

pod koniec pieczenia, można również na wierzchu posypać serem

Komentarze

Podobne przepisy