Papryka faszerowana kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przesmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w pół-talarki, a następnie cebulę i czosnek.
2.Gotujemy ryż oraz wodę żeby sparzyć skórkę pomidora. Następnie kroimy go w kostkę i dodajemy na patelnię żeby się rozgotował. Dodajemy zioła.
3.Dodajemy wino, czekamy aż sos zgęstnieje i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku. Paprykę myjemy, kroimy na pół (można obrać ze skórki).
4.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg i pieczenie od dołu).
W wersji biedniejszej- nakładamy farsz do papryk; w wersji bogatszej- pół woreczka ryżu oraz starty żółty ser łączmy z farszem i nakładamy farsz.
5.Pieczemy około 30 minut. Danie dla 4 osób.
Porady
pod koniec pieczenia, można również na wierzchu posypać serem
Komentarze