Panna Cotta light - dukan

0 (0 ocen)

  • 45 min

pyszna... słodka... i przede wszystkim light!!

  • 45 min

Składniki:

  • 500ml mleka
    słodzik
    1/2 laski wanilii
    3 łyżeczki żelatyny
    sos:
    zaprawa malinowa (ok80-100ml)
    2 łyżeczki skrobi

Panna cotta light - dukan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • panna cotta2 1. Laskę wanilii łamiemy na pół. Mleko, słodzik i wanilię zagotowujemy. Żelatynę zalewamy wodą, podgrzewamy chwilę w mikrofali i wlewamy do mleka - mieszamy.Masę rozlewamy do foremek, gdy ostygnie wkładamy do lodówki. Przygotowujemy sos: do garnka wlewamy zaprawę, dodajemy skrobię i mieszamy do zagotowania - masa gęstnieje jak budyń! gdy będzie zbyt gęsta można dodać więcej zaprawy. Gdy panna cotta stężeje, pojemnik wkładamy na chwilę do ciepłej wody - wtedy masa lepiej "odchodzi" i przewracamy na talerz. Podajemy polaną sosem :)

Porady

do wersji nie light dodajemy cukier, a sos robimy na syropie owocowym i mące lub skrobi :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy