Panna Cotta

0 (0 ocen)

Włoski deser ze śmietanki. Delikatny, aksamitny, pyszny

Składniki:

  • 75 ml mleka
    420 ml śmietany kremówki 36%
    50 g drobnego cukru do wypieków
    1 laska wanilii
    2 łyżeczki żelatyny

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 1/4 szklanki gorącej wody dodać żelatynę. Chwilę odczekać, by napęczniała, następnie wymieszać do jej rozpuszczenia.
    Do garnuszka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier. Z laski wanilii usunąć nasionka i umieścić w garnuszku. Włożyć tam również opróżnioną z nasionek laskę wanilii. Podgrzewać, na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z palnika, usunąć laskę wanilii.
    Do masy mlecznej dodać wciąż ciepłą żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia.

    Przygotować foremki , przelać do nich tężejącą panna cottę. Przykryć folią spożywczą. Schłodzić przez 4 godziny, a najlepiej przez całą noc

Porady

By wyjąć panna cottę z pojemniczków, najlepiej zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie. Podawać z owocami lub sosem owocowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy