PANCAKES (PANKEJKI)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pancakes czy jak ktoś woli pankejki są to puszyste placuszki. Kilka razy próbowałam je robić ale wychodziły mi po prostu niedobre. Aż w końcu postanowiłam zrobić je po swojemu :) I wyszły, dzieciaczki jadły aż im się uszy trzęsły. A myślę, że to najlepsza rekomendacja :)

  • 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna ok 230 g
    mleko 1 szklanka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    soda 1/4 łyżeczki
    szczypta soli
    cukier 4 łyżki
    cukier waniliowy pół opakowani (8 g)
    jajka 3 szt.
    2 łyżki oleju

Pancakes (pankejki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym roztrzepuję lub jak wolicie można zmiksować. Następnie dodaję mleko i dalej mieszam. Na koniec dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i soda oraz solą. Wszystko dokładnie mieszam i dodaję olej.
    Smażę na rozgrzanej patelni, przekładam na drugą stronę jak pojawią się bąbelki i będzie widać, że ciasto już nie jest takie mokre. Najlepiej patrzeć co jakiś czas czy już dobrze się usmażyło.

Porady

Najczęściej podaje się je z syropem klonowym, owocami, bitą śmietaną, dżemem, czekoladą lub na słono. W zasadzie można je podawać z czym tylko chcecie.

Komentarze

Podobne przepisy