Paluszki z cukinii w orkiszowej panierce

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Zdrowa alternatywa dla chipsów czy frytek. Bardzo smaczne zarówno na gorąco jak i na zimno.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 cukinie, czym mniejsze tym lepsze
    2-3 jajka

    bułka tarta i drobna kaszka orkiszowa 1:1 do panierowania

    przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz czerwony, płatki chili, czosnek granulowany, starty kawałek świeżego imbiru, posiekana natka pietruszki

Paluszki z cukinii w orkiszowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29p92yy 1. Cukinie kroimy w cienkie słupki.
  • image-1b5ammq 2. Bułkę tartą łączymy w proporcjach 1:1 z drobną kaszką orkiszową.
  • image-01pvff8 3. Do rozbitych jajek wsypujemy przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.

    Kawałki cukinii zanurzamy w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i kaszki orkiszowej.
  • 4. Gotowe paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ładnie się zrumieniły można skropić je olejem za pomocą atomizera. Pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach C, aż ładnie się zrumienią i nabiorą chrupkości.
    Podajemy na zimno lub gorąco z keczupem lub sosem czosnkowym.

Porady

Paluszki z cukinii możemy doprawić ulubionymi przyprawami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy