pączusie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszne ,delikatne ,skąpane w lukrze w sam raz dla dzieci dodatkowym plusem jest to ze szybko sie je robi. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g maki pszennej chlebowej
    1 szkl. mleka
    3 żółtka
    1 jajko
    50 g cukru drobnego
    3 łyżki oleju
    1 łyżka rumu lib wódki
    sok z polowy cytryny
    20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
    ok.1 szkl.cukru pudru i ok 4-5 łyżek wrzącej wody na lukier
    olej do smażenia

Pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. make przesiać ,wymieszać z drożdżami suchymi,ze świeżymi zrobić rozczyn.Dodać pozostałe składniki wyrobić,pod koniec dodać olej.Wyrabiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie i miękkie.Uformować w kule,włożyć do miski przykryć i odstawić do wyrośnięcia ok godz.po tym czasie rozwałkować na oproszonym maka blacie,rozwałkować na gr.1cm.Wykrawać małe krążki o sr.3 cm ja wykrawałam małym kieliszkiem.Zostawić do wyrośnięcia na 10-13 min.smażyć w rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor.Jeszcze cieple lukrować w całości

Porady

warto do lukru dodać sok z cytryny zamiast wody

Komentarze

Podobne przepisy