pyszne ,delikatne ,skąpane w lukrze w sam raz dla dzieci dodatkowym plusem jest to ze szybko sie je robi. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki.
2 godz.
Składniki:
500 g maki pszennej chlebowej
1 szkl. mleka
3 żółtka
1 jajko
50 g cukru drobnego
3 łyżki oleju
1 łyżka rumu lib wódki
sok z polowy cytryny
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
ok.1 szkl.cukru pudru i ok 4-5 łyżek wrzącej wody na lukier
olej do smażenia
1.make przesiać ,wymieszać z drożdżami suchymi,ze świeżymi zrobić rozczyn.Dodać pozostałe składniki wyrobić,pod koniec dodać olej.Wyrabiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie i miękkie.Uformować w kule,włożyć do miski przykryć i odstawić do wyrośnięcia ok godz.po tym czasie rozwałkować na oproszonym maka blacie,rozwałkować na gr.1cm.Wykrawać małe krążki o sr.3 cm ja wykrawałam małym kieliszkiem.Zostawić do wyrośnięcia na 10-13 min.smażyć w rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor.Jeszcze cieple lukrować w całości
Komentarze