duży ugotowany ozór wieprzowy
5 dag octu
łyżeczka soli
kostka rosołowa
10 dag mrożonych warzyw( marchewka,groszek,kukurydza,kalafior,brokuł)
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek czarnego pieprzu
2 listki laurowe
kilka liści sałaty
różne zioła do dekoracji
Ozorki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa ugotuj w lekko osolonej wodzie,osącz na sitku,wystudź.Mięso pokrój w cienkie plasterki.
2.Kostkę rosołową rozpuść w 500 ml wrzącej wody.Dodaj przyprawy i ocet,ponownie zagotuj.Wywar przecedź przez sito.W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę.Wystudzić.
3.Na spód podłużnej foremki wlej odrobinę galarety,odstaw w chłodne miejsce na kilka minut.Na stężałej galarecie warstwami układaj przygotowane mięso i warzywa.Zalej pozostałą galaretą.Wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.
4.Galaretkę wybij z foremki,pokrój w plastry.Ułóż na półmisku przykrytym sałatą.Udekoruj ziołami.Podawaj z białym pieczywem.
Komentarze