Ozorki w galarecie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna przekąska na zimno

  • 40 min

Składniki:

  • duży ugotowany ozór wieprzowy
    5 dag octu
    łyżeczka soli
    kostka rosołowa
    10 dag mrożonych warzyw( marchewka,groszek,kukurydza,kalafior,brokuł)
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    kilka ziarenek czarnego pieprzu
    2 listki laurowe
    kilka liści sałaty
    różne zioła do dekoracji

Ozorki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa ugotuj w lekko osolonej wodzie,osącz na sitku,wystudź.Mięso pokrój w cienkie plasterki.
  • 2. Kostkę rosołową rozpuść w 500 ml wrzącej wody.Dodaj przyprawy i ocet,ponownie zagotuj.Wywar przecedź przez sito.W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę.Wystudzić.
  • 3. Na spód podłużnej foremki wlej odrobinę galarety,odstaw w chłodne miejsce na kilka minut.Na stężałej galarecie warstwami układaj przygotowane mięso i warzywa.Zalej pozostałą galaretą.Wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.
  • 4. Galaretkę wybij z foremki,pokrój w plastry.Ułóż na półmisku przykrytym sałatą.Udekoruj ziołami.Podawaj z białym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy