Owsianka z truskawkami, jagodami goji i grejpfrutem

0 (0 ocen)

  • 12 min

Lekkie, ale pożywne śniadanie. Płatki, które lubię to płatki z całego ziarna owsa, są najmniej przetworzone i tylko te zawierają najwięcej błonnika, składników mineralnych i witamin. I bardzo lubię połączenie owsianki z owocami, a gdy nie mam świeżych dodaję suszoną śliwkę, morele, orzechy.

  • 12 min

Składniki:

  • 5-6 łyżek płatków owsianych
    2 łyżki mleka
    10 ziaren suszonych jagód goji
    5-6 orzechów laskowych (lub innych)
    6-7 truskawek
    1/4 grejpfruta
    1 łyżka miodu

Owsianka z truskawkami, jagodami goji i grejpfrutem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane i owoce goji wrzuć do garnuszka, dodaj z 2-3 łyżki wody i odstaw na 5-8 minut. Potem wstaw na wolny ogień i dolej mleko, podgrzewaj do momentu, aż płatki wchłoną mleko, często mieszaj. Dodaj miód i wymieszaj, owsiankę przełóż do miseczki.
  • 2. Z greifruta wytnij segmenty bez błonek, ułóż na owsiance. Truskawki umyj, wyszypułkuj, przekrój na pół. Ułóż na owsiance, orzechy posiekaj grubo, posyp owsiankę.

Porady

Na temat jagód goji poczytacie tutaj: http://jagody-goji.blogspot.de/. Artykuł polecam przeczytać, gdyż sam zakup odpowiedniego owoca goji, a nie bylejakiej podróbki, to nie lada wyczyn! Po za tym autorka pisze jak takie owoce uprawiać w Polsce!

Komentarze

Podobne przepisy