Orzechowe ciastka z Grenoble

0 (0 ocen)

Przepis odziedziczyłam po babci. Chociaż z tej porcji wychodzi mnóstwo ciastek, to znikają w mig.

Składniki:

  • Składniki na ok. 150 sztuk:
    Ciasto:
    400 g mąki
    1 jajko
    3 krople olejku migdałowego
    1 szczypta kordamonu
    1 łyżka rumu
    200 g masła
    200 g cukru
    165 g mielonych orzechów
    Dekoracja:
    100 g pomarańczowej marmolady
    400 g cukru pudru
    Kilka łyżek rumu
    połówki orzechów włoskich

Orzechowe ciastka z grenoble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do dużej miski, w środku robimy zagłębienie i wybijamy jajko oraz dodajemy olejek, kordamon i 1 łyżkę rumu . Następnie dodajemy posiekane masło, mielone orzechy i cukier. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy ok.30 minut.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. ½ cm i wycinamy kółka o średnicy 3 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w temp. 220 stopni. Studzimy.
  • 3. Połowę ciastek smarujemy marmoladą i przykrywamy pozostałymi ciastkami. Z cukru pudru i rumu przygotowujemy polewę i smarujemy każde ciastko. Dekorujemy połówką orzecha.

Komentarze

Podobne przepisy