orkiszowe ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszne delikatne i kremowe ciasto na zimno z kaszką orkiszową.

Składniki:

  • forma na tartę o średnicy 28cm:
    1 litr mleka
    250 ml słodkiej śmietanki 30%
    6 kopiastych łyżek kaszki orkiszowej
    2 łyżki cukru > można więcej jeśli lubimy bardziej słodko
    laska wanilii
    ziarno kardamonu
    szczypta soli
    100 g masła

    około 10-15 herbatników
    600-800 g świeżych truskawek
    listki mięty lub melisy

Orkiszowe ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka. Dodajemy wyłuskane z łupinki ziarno kardamonu, ziarenka z laski wanilii i laskę, sól oraz kaszkę orkiszową. Wszystko gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką. Do ugotowanej i jeszcze gorącej kaszki wrzucamy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia. Wyciągamy laskę wanilii.
  • 2. Formę wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy gorącą kaszkę. Pozostałe herbatniki kroimy wzdłuż na pół i układamy z nich brzeg wciskając w kaszkę.
  • 3. Na wierzchu układamy truskawki. Aby uzyskać rozetę taką jak u mnie, należy truskawki pokroić w plasterki i układać je do dookoła, zaczynając od brzegu formy.
  • 4. Ciasto schładzamy w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy miętą lub melisą.

Porady

Jeśli chcemy by truskawki ładnie się błyszczały możemy posmarować je rozpuszczoną galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy