Pyszne delikatne i kremowe ciasto na zimno z kaszką orkiszową.
Składniki:
forma na tartę o średnicy 28cm:
1 litr mleka
250 ml słodkiej śmietanki 30%
6 kopiastych łyżek kaszki orkiszowej
2 łyżki cukru > można więcej jeśli lubimy bardziej słodko
laska wanilii
ziarno kardamonu
szczypta soli
100 g masła
około 10-15 herbatników
600-800 g świeżych truskawek
listki mięty lub melisy
Orkiszowe ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i śmietankę wlewamy do garnka. Dodajemy wyłuskane z łupinki ziarno kardamonu, ziarenka z laski wanilii i laskę, sól oraz kaszkę orkiszową. Wszystko gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką. Do ugotowanej i jeszcze gorącej kaszki wrzucamy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia. Wyciągamy laskę wanilii.
2.Formę wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy gorącą kaszkę. Pozostałe herbatniki kroimy wzdłuż na pół i układamy z nich brzeg wciskając w kaszkę.
3.Na wierzchu układamy truskawki. Aby uzyskać rozetę taką jak u mnie, należy truskawki pokroić w plasterki i układać je do dookoła, zaczynając od brzegu formy.
4.Ciasto schładzamy w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy miętą lub melisą.
Porady
Jeśli chcemy by truskawki ładnie się błyszczały możemy posmarować je rozpuszczoną galaretką.
Komentarze