Ognista sałatka

0 (0 ocen)

Jest to bardzo aromatyczna sałatka.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
    Papryczka chili
    2 cebule
    4 pomidory
    Puszka czerwonej fasoli
    3-4 ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki czerwonego octu winnego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    Tabasco
    Słodka i ostra mielona papryka
    Sól, pieprz

Ognista sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Chili umyć, oczyścić i drobno posiekać.
  • 2. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojone warzywa. Skropić octem winnym i podsmażyć aż cebula się zeszkli.
  • 3. Z papryki usunąć gniazda nasienne, a pomidory umyć, następnie pokroić warzywa w kostkę.
  • 4. Fasolę wyłożyć na sito, przelać gorącą wodą i pozostawić by odciekła.
  • 5. Do podsmażonych składników dodać paprykę, pomidory i fasolę.
    Sałatkę doprawić mieloną papryką, tabasco, pieprzem i solą. Posypać natką pietruszki i dokładnie wymieszać.

Porady

Jeżeli sałatkę pozostawimy pod przykryciem w lodówce na około pół dnia, składniki lepiej się połączą. Sałatka stanie się bardziej wyrazista w smaku i aromatyczna. Polecam!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy