Nalewka truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smak lata który można poczuć w każdej chwili

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    20 dag cukru
    750 ml wódki
    Cytryna

Nalewka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć. Włożyć do słoja, zasypać cukrem i zostawić na słońcu w ciepłym miejscu na 24 godziny. Słojem należy od czasu do czasu wstrząsnąć, aby łatwiej cukier mógł się rozpuścić.
    Po upływie doby do truskawek w soku dolać wódkę, szczelnie zakręcić słój i odstawić na 5 tygodni do piwnicy lub szafy.
    Po tym czasie zlać nalewkę dodać wyciśnięty sok z cytryny. Następnie przefiltrować i rozlać do butelek.
    Butelki z nalewką odstawić do piwnicy na kolene 5 tygodni, oczywiście im nalewka dłużej stoi tym smaczniejsza.

Komentarze

Podobne przepisy