Naleśnikowe zapiekańce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Farsz do złudzenia przypominający pizzę w opakowaniu z puszystych naleśników

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz:
    10 dag mięsa mielonego
    pomidor
    cebula
    papryka
    oliwki
    10 plastrów szynki
    Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
    czosnek
    olej
    przecier pomidorowy

    ser żółty do posypania

Naleśnikowe zapiekańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, mleko, wodę, jajko i sól dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką) i odstawiamy na kilka minut.
  • 2. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać mięso mielone i smażyć razem kilka minut, dodać przecier pomidorowy. Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora, paprykę, oliwki, szynkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko doprawić do smaku.
  • 3. Naleśniki smażymy na dużej patelni, bez tłuszczu.
  • 4. Na połowę każdego naleśnika nałożyć trochę farszu i złożyć w trójkąt. Gotowe układać w naczyniu żaroodpornym, a na koniec posypać startym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut

Porady

Farsz można modyfikować zależnie od preferencji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy