Naleśniki z kwiatami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Pyszne, wiosenne śniadanie, jeszcze lepiej smakuje na tarasie, gdy skórę pieszczą delikatne promienie porannego słońca. ;)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    50 g rozpuszczonego masła
    szczypta proszku do pieczenia
    2 jajka

    Pozostałe:

    250 g półtłustego twarogu
    4 średniej wielkości pomidory
    2 łyżki jogurtu greckiego
    pęczek szczypiorku
    kilka plastrów chudej szynki
    garść kwiatów szczypiorku
    sól do smaku
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

Naleśniki z kwiatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy mleko, jajka, rozpuszczone masło oraz szczyptę (tak na koniuszek noża) proszku do pieczenia i miksujemy na gładkie, płynne ciasto.

    Rozgrzewamy teflonową patelnię.

    Do twarogu dodajemy pokrojone pomidory, szczypiorek, dwie łyżki jogurtu oraz połowę kwiatów szczypiorku. Można je lekko posiekać.
    Doprawiamy do smaku solą i czosnkiem niedźwiedzim.

    Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.

    Przygotowane smarujemy twarożkiem, układamy plaster szynki i zwijamy w rulony. Podajemy udekorowane kwiatami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2015

Komentarze

Podobne przepisy