Naleśniki z serem, żurawiną i borówkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne naleśniki nadziane serem z żurawiną o smaku borówkowym.Polane sosem śmietanowo-jogurtowym z dodatkiem owoców borówki .

  • 50 min

Składniki:


  • 10 gotowych usmażonych naleśników
    50 dag sera białego półtłustego
    5 łyżek cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    5 dag suszonej żurawiny o smaku borówkowym
    Na sos:
    1 śmietana 18% (380 g)
    1 jogurt naturalny mały
    6 łyżek cukru pudru
    20 dag borówek
    dodatkowo:
    ok.20 dag borówek do posypania naleśników

Naleśniki z serem, żurawiną i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę sparzamy gorącą wodą, następnie odcedzamy na sicie.

    Ser biały mielimy, rozcieramy go z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i dodajemy suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy.

    Farszem smarujemy naleśniki i składamy je w chusteczkę.

    Przygotowujemy sos:

    Borówki myjemy, osuszamy. Śmietanę, jogurt, cukier i borówki razem miksujemy blenderem. Naleśniki układamy na talerzu i polewamy każdą porcję sosem i posypujemy świeżymi borówkami.

Porady

Zamiast suszonej żurawiny do sera możemy dodać sparzone rodzynki.

Komentarze

Podobne przepisy