Naleśniki z serem i borówkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

To idealna propozycja nie tylko dla naleśnikożerców. Uwielbiam je obsmażać na maśle i jeść póki są ciepłe. Naleśniki z serem możecie komponować z dowolnymi owocami, lecz u mnie ostatnio królują właśnie borówki.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • (około 8 sztuk o średnicy 18-20 cm)
    Placki naleśnikowe:
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
    1/3 szklanki wody gazowanej
    około 3/4 szklanki mąki pszennej (ew. mniej) (*)
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 szczypta soli
    1 łyżka oleju/roztopionego masła
    Nadzienie:
    200g twarogu (użyłam półtłustego)
    1 żółtko (opcjonalnie)
    1-1,5 łyżki cukru/ksylitolu (do smaku)
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1-2 łyżki śmietany/jogurtu
    około 100g borówek
    Ponadto:
    masło do smażenia
    Opcjonalnie do podania:
    śmietana/jogurt naturalny
    borówki
    cukier/ksylitol do posypani
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z serem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usmażyć placki.
    Roztrzepane jajko należy wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli.
    Następnie wsypać mąkę i cukier/ksylitol z cukrem waniliowym.
    Po ponownym rozmieszaniu dodać olej/roztopione masło i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni).
    (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
    Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
    Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.
    Przygotować nadzienie.
    Twaróg połączyć z cukrem/ksylitolem, cukrem waniliowym, śmietaną/jogurtem oraz opcjonalnie żółtkiem.
    Całość.
    Każdy z placków posmarować twarożkiem i ułożyć na nim borówki.
    Naleśniki dowolnie zwinąć oraz obsmażyć na maśle.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

(*) Ilość mąki może być mniejsza, ponieważ zależy to od jej rodzaju. Najlepiej mąkę wsypywać stopniowo, aby ciasto spływając po łyżce zostawiało jednolitą smugę. (**) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Poza tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować