Naleśniki z ruskim farszem

0 (0 ocen)

To taka szybsza wersja pierogów:). Obiad za przysłowiowy grosik, który zasmakuje każdemu.

Składniki:

  • Naleśniki:
    3 szklanki mąki
    5 jajek L
    2 szklanki wody gazowanej
    2 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    500g ziemniaków
    500g twarogu półtłustego
    200g boczku
    3 cebule
    sól, pieprz

Naleśniki z ruskim farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, bez oleju.

  • 2. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Naleśniki napełniamy gotowym farszem. Przed podaniem możemy zapiec w piekarniku z serem lub podgrzać na suchej patelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy