Naleśniki z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam kaszę gryczaną! Naleśniki w takim wydaniu są wspaniałe :)

  • 40 min

Składniki:

  • 8 naleśników
    1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
    ok. 100 gram sera żółtego
    ok. 100 gram mielonki
    1 cebula
    5 ząbków czosnku
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    masło roślinne
    przyprawy

Naleśniki z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku musimy przygotować sos. Do miseczki przekładamy jogurt oraz majonez, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz doprawiamy pieprzem, solą i bazylią, dokładnie mieszamy.Odmierzamy 1 szklankę ugotowanej wcześniej kaszy gryczanej i przesypujemy do miski. Dodajemy przesmażoną na maśle cebulkę, którą wcześniej kroimy w kostkę oraz dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty oraz mielonkę – całość bardzo dokładnie mieszamy, lekko mieszamy do smaku. Smażymy cienkie naleśniki wedle sprawdzonego przepisu, na ostudzone naleśniki nakładamy na środek gryczany farsz i składamy jak tradycyjne krokiety. Na patelni topimy 1-2 łyżki masła roślinnego i przesmażamy na nim nasze naleśniki z obu stron, tak długo aż tłuszcz się całkiem wytopi, a naleśniki zaczną się delikatnie przypiekać. Gorące naleśniki przekładamy na talerz i polewamy sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy