Naleśniki dyniowe

0 (0 ocen)

Naleśniki z dodatkiem puree z dyni, dzięki któremu mają piękny, pomarańczowy kolorek. Serdecznie polecam wypróbować.

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szkl mleka
    3/4 szkl puree z dyni, np. domowej roboty
    150 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    2-3 łyżki cukru (pomijamy, jeśli chcemy naleśniki na wytrawnie)

Naleśniki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zmiksować mikserem do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta (owinno mieć konsystencję gęstej śmietany.) Schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu nakładać porcje ciasta i rozprowadzić po patelni. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. dżemem lub na wytrawnie. Smacznego!

Porady

Przepis na około 10 sztuk.

Komentarze

Podobne przepisy