Dyniowe naleśniki zapiekane na cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto łączymy. Powinno mieć konsystencję jogurtu. Smażymy naleśniki, mnie wyszło 10 sztuk.
2.Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką w proszku. Lekko dusimy.
3.Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy je w rulon. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Układamy cienko pokrojoną w krążki lub piórka cebulę. Na niej rozkładamy faszerowane naleśniki dyniowe.
4.Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy pure z dyni. Dokładnie mieszamy, dokładamy śmietanę i przyprawy. Dla zaostrzenia smaku możemy dorzucić przeciśnięty ząbek czosnku.
5.Sos wylewamy równomiernie na naleśniki. Posypujemy całość startym parmezanem i zapiekamy przez około 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika dokładamy paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
Komentarze