Dyniowe naleśniki zapiekane na cebuli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Delikatne dyniowe naleśniki z pieczarkowym farszem to bardzo smaczna propozycja dla wegetarian. Danie wprost rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe
    1 szkl mleka
    ok. 1,5 szkl mąki
    3-4 łyżki pure z dyni
    1 łyżka śmietany 18%
    szczypta soli
    szczypta cukru
    1 jajko

    farsz
    6 dużych pieczarek
    1 cebula
    sól
    pieprz
    papryka ostra w proszku
    olej do smażenia

    sos
    2 jajka
    2 łyżki pure z dyni
    1 łyżka śmietany 18%
    sól
    pieprz
    tymianek
    (ewentualnie czosnek)

    dodatkowo
    3 łyżki startego parmezanu
    1 cebula
    kawałek czerwonej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Jajko

Dyniowe naleśniki zapiekane na cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy. Powinno mieć konsystencję jogurtu. Smażymy naleśniki, mnie wyszło 10 sztuk.
  • 2. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką w proszku. Lekko dusimy.
  • 3. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy je w rulon. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Układamy cienko pokrojoną w krążki lub piórka cebulę. Na niej rozkładamy faszerowane naleśniki dyniowe.
  • 4. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy pure z dyni. Dokładnie mieszamy, dokładamy śmietanę i przyprawy. Dla zaostrzenia smaku możemy dorzucić przeciśnięty ząbek czosnku.
  • 5. Sos wylewamy równomiernie na naleśniki. Posypujemy całość startym parmezanem i zapiekamy przez około 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika dokładamy paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować